/* */


Foto's: Dinie Kommer
Tekst: Ed Kommer

De directie van Arctic Finland House is vele malen op bezoek geweest in Nederland en steeds werden wij, zo vlak voor het vertrek, uigenodigd om eens naar Estland te komen. Dat is er tenslotte van gekomen en wij kregen op maandag 24 augustus een zeer uitgebreide rondleiding van de partner en salesdirector Erik Jürjens. Een man waarmee wij kunnen lezen en schrijven. Een man die door ons op een voetstukje is gezet omdat hij enthousiast, eerlijk, dynamisch is en gevoel voor humor heeft. Een kerel die het je gunt in het zakendoen. Hij was onvermoeibaar en heeft ons half Estland rondgesleept om toch maar vooral alles van belang te laten zien. Zowel de aankomst in Tallinn als het vertrek was geweldig omdat deze Erik ons ontving en uitgeleide deed.

Arctic Finland House heeft ongeveer tien jaar geleden gekozen voor Estland omdat de arbeidslonen er lager zijn dan in Finland en de spreektaal geen probleem vormde. Het productiebedrijf is gevestigd in Järva-Jaani op een terrein van ongeveer een hectare. Het voorbewerkte grenen ( gedroogd, geschaafd en geschuurd) wordt in Järva-Jaani verwerkt tot de topklasse Kota's en priëlen. Er wordt, met recht, de nodige nadruk gelegd op de Finse kwaliteit hout, de verwerking en afwerking omdat Arctic Finland House als eerste en enige dit product heeft ontwikkeld en op de markt gebracht. Sindsdien worden Kota's in diverse, vaak inferieure, houtsoorten nagemaakt. Het is overigens geen uitzondering, dat een goed product wordt gekopieerd, dat komt in nagenoeg alle branches voor maar doorgaans zal kwaliteit het winnen.

In het oude Tallinn, de hoofdstad van Estland, troffen wij, in een vrij nauw straatje, een souvenir-winkeltje. Dinie wilde nog wat kleine, typisch Estische dingetjes meenemen dus stapten wij daar naar binnen. Een klein blond mevrouwtje zag met kennersogen, dat wij toeristen waren en sprak ons in het Engels aan. Wij gaven aan wat wij zochten en dat was snel geregeld. Waarschijnlijk om de omzet nog een duwtje te geven vroeg zij ons waar wij vandaan kwamen. Blij meldden wij Nederlanders te zijn. Deze mededeling deed haar de vraag stellen of wij op zakenreis waren of met vacantie. Wij hebben haar verteld, dat wij houten blokhutten (Kota's) uit Estland naar Nederland importeren en dat de fabrikant in Järva-Jaani gevestigd is. Zij reageerde uiterst vrolijk want, zo gaf zij aan, zij en haar ouders hadden in die plaats gewoond maar dat was al geruime tijd geleden. Wij gaven nog aan, dat daar kwalitatief zeer goede blokhutten werden gemaakt en dat de relatie met het bedrijf perfect was. Zij reageerde door te zeggen, dat dit een krankzinnige ontmoeting was omdat zij al heel lang zocht naar een leverancier van blokhutten en dat zij graag het adres wilde hebben van onze leverancier. Dit kan natuurlijk een beetje gespeeld zijn, in de hoop er nog wat omzet uit te slaan maar het was toch een grappig voorval. Dat Hollanders, die een inwoonster van Estland, er op moeten attenderen dat iets wat zij zoekt, naast de deur gefabriceerd wordt. Beroemd om onze "after sales", zullen wij nog checken of Arctic Finland House een Kota heeft geleverd aan de eigenaresse van de souvenierwinkel in Tallinn.

Estland is nu niet het vakantieland bij uitstek althans zeker niet als zodanig bekend. Het is echter wel de moeite waard om dit land te bezoeken. Het is iets groter dan Nederland maar heeft maar 1.4 miljoen inwoners waarvan er ongeveer 400.000 in Tallinn wonen.
Tallinn heeft een bijzonder fraai oud gedeelte, dat op zich de moeite waard is om te bezoeken. Verder zijn er nog een paar grote steden zoals Pärnu, Tartu, en de onofficiele winterhoofdstad Otepää.. maar vooral de uitgestrekte bossen geven de rust die een modern mens nodig kan hebben in deze jachtige wereld. Eindeloze bossen met heel veel naaldhout waarin nog bruine beren, elanden, lynxen, en vossen als grootste zoogdieren leven. Estland heeft ca. vijftig jaren onder Russisch bewind moeten leven maar is inmiddels onafhankelijk en lid van de EU. Het is in vele opzichten een zeer modern land, dat bezig is met een inhaalslag, vooral op economisch gebied. De fabricage van de enige echte Kota's draagt hiertoe een klein steentje bij.