/* */


Foto's: Dinie Kommer
Tekst: Ed Kommer

Het vijftienjarig bestaan van Arctic Finland House (fabrikant van kota's en priŽlen, opgericht in 1996) was voor de eigenaar en zijn zonen aanleiding om de importeurs uit Rusland, Duitsland, Frankrijk en Nederland uit te nodigen voor een zakelijke en gezellige bijeenkomst in Saariselkš, Fins Lapland.
Wij zijn daar van 24 tot en met 27 maart als vrienden ontvangen en bezig gehouden met Husky- en snowmobilesafari's, rendiersledetripjes en ijsvissen. Men vergat niet ons even kennis te laten maken met de echte Finse sauna en ook de zgn. "rooksauna". Ook werden wij met onze neuzen diep in de Samicultuur gedrukt hetgeen overigens een zeer bijzondere ervaring was, hoofdzakelijk omdat wij niet als toeristen werden beschouwd. Het Samivoedsel zoals rendiervlees en zalm mag zonder meer als heel goed en bijzonder bestempeld worden. Aan de zakelijke kant werd vanzelfsprekend ook de nodige aandacht geschonken door de uitwisseling van ideeën en tips en, niet te vergeten, de introductie van nieuwe producten zoals de zgn. horizontale "barrelsauna's", "barrelhouses" en een verticale "barrelsauna". Bovendien worden er nu, in samenwerking met een Frans bedrijf kota's gebouwd met een vloeroppervlak van 37 m2.


Deze "cabanes", zoals zij genoemd worden, zijn zeer compleet ingericht met een keuken, douche, toilet, ouderslaapkamer, woongedeelte en een verdieping waarop ook slaapgelegenheid is. Deze kota's worden inmiddels al aan Franse vacantieparken geleverd.
Arctic Finland House is de oudste leverancier van kota's en mag, gezien de ervaringen in binnen- en buitenland als de meest vooraanstaande blokhutleverancier beschouwd worden.
Dit heeft alles te maken met de perfectionistische instelling van de eigenaar en zijn zonen. Zij willen uitsluitend de beste houtsoorten (Fins grenen en andere naaldhoutsoorten) verwerken en deze verwerking gebeurt deels machinaal in hypermoderne bedrijven maar ook deels ambachtelijk en wel onder uiterst strenge controle. Het bedrijf heeft in Finland en in het buitenland een zeer sterke marktpositie veroverd en de groei zit er nog steeds in. Hako Holland is er trots op dit bedrijf te mogen vertegenwoordigen en hopen dit nog lang te mogen doen.